[...] domowych, tutaj pierwszy lepszy dowód: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20678538 Co do procesu izomeryzacji - zachodzi on podczas obróbki termicznej. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe ulegają silnemu procesowi izomeryzacji w temp powyżej 150 stopni. W nizszych temperaturach proces ten jest niewielki. Zagadnienie to badał m.in Martin i [...]
[...] moja dentystka (specjalizacja z pielęgnacji dziąseł). Zagrażał mi szkorbut :-D Teraz niesamowicie wchodzi mi kiszona kapusta, czyli bomba atomowa z witamin. Do tego tłuste mięso i jakoś żyję. Z domu pokażę obrazki o mojej realizacji zapotrzebowania na witaminy i kwasy tłuszczowe spod znaku omegi. Nie jest źle. Smalec też dostarcza O3 i O6 :-)
A jakie tłuszcze znajdę w twarogu półtłustym? :D Wybrałem chudy i oliwa ze względu na kwasy tłuszczowe w oliwie (bogata w kwasy omega). Z mlekiem w pewnym stopniu zgadzam się, aczkolwiek stosuję je do płatków owsianych i później wieczorem do shake (twaróg + mleko + miód, inaczej nie dawałem rady tego zjeść a makrosy chciałem prawidłowe) :D Za [...]
[...] aby skutecznie odbudować straty glikogenu w mięśniach? W pierwszych godzinach po treningu należy ograniczać spożycie tłuszczu, zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego, bowiem kwasy tłuszczowe nasycone hamują transport glukozy przez błony komórkowe oraz zmniejszają wrażliwość receptorów insulinowych (dzięki którym glukoza może wnikać do komórek [...]
[...] Dodatkowo zakładam, że skoro jesteś na redukcji to przyjmujesz jakiś spalacz/termogeniki i właśnie dzięki temu rozkładowi korzystniejszy będzie efekt rozbijający kwasy tłuszczowe na czym właśnie nam zależy. Nie zapomnij o witaminach właśnie w tym okresie bo jak wiemy większość wchłania się przy obecności tłuszczów. I tak jak mówię po [...]
[...] bo takie opcje wg uczonych sa najbardziej miarodajne jezeli mowa o budowaniu sily czy wytrzymalosci. co do diety ok, tylko unikaj margaryny jak ognia, jest to chyba najgorsza forma tluszczow dostepnych na rynku, zawiera uwodornione kwasy tluszczowe, ktore sa istna bomba "niezdrowia"%) przed snem mozna by bylo dac cos lepszej jakosci niz wafelek:)
[...] aby skutecznie odbudować straty glikogenu w mięśniach? W pierwszych godzinach po treningu należy ograniczać spożycie tłuszczu, zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego, bowiem kwasy tłuszczowe nasycone hamują transport glukozy przez błony komórkowe oraz zmniejszają wrażliwość receptorów insulinowych (dzięki którym glukoza może wnikać do komórek [...]
[...] wielki. Kortyzol - Insulina Ważny antagonizm dla organizmu ,Podwyższony Kortyzol powoduje zmniejszenie wrażliwości insulinowej , Co powoduje ze weglowodany , białka , kwasy tłuszczowe trafiaja nie tam gdzie trzeba , czyli w tkanke tłuszczową , zdesperowany organizm zmusza trzustke do coraz wiekszej produkcji insuliny , to powoduje [...]
W dalszym ciągu masz mało kalorii. http://potreningu.pl/articles/5255/zapotrzebowanie-kaloryczne-dla-wnikliwych- (możesz skorzystać) Olej kokosowy to w dużym uproszczeniu kwasy nasycone (stabilnie termicznie tłuszcz) także śmiało możesz go używać. Niemniej jednak poza smażeniem masz również inne formy obróbki termicznej (pieczenie, duszenie, [...]
[...] w glicero a ten zaminiany jest wtluszcz.Bialko dodatkowo jest trudnio strawne dla organizmu przez co zwieksza sie wydatek energetyczny na jego strawienie... Ponadto aminokwasy uiczestnicza w szeregu przemian biochemicznych, i przy braku endogennych ich odpowiednikow procesy spalania tluszczy moga byc zaklocone.Ogolnie organizm jest bardzo [...]
[...] budulcowe i energetyczne do organizmu. Składnikami budulcowymi są białka i tłuszcze zwierzęce. Składnikami energetycznymi są węglowodany (które i tak zostaną zamienione w kwasy tłuszczowe) i tłuszcze, które (zwierzęce) już są kwasami tłuszczowymi, ale i tak zostaną poddane "przeróbce". Białka powinno być tyle ile powinno, z lekkim wskazaniem [...]
[...] ocenić, czy obserwowane u zwierząt zmiany są trwałe czy przejściowe. Zdaniem badaczy, za pogorszenie zdolności uczenia się i zapamiętywania odpowiadają w dużym stopniu kwasy tłuszczowe typu trans. Jest to grupa związków tłuszczowych obecnych w dużych ilościach w oleju słonecznikowym, margarynie, majonezie czy wypiekach cukierniczych. Są [...]
[...] przez przedni płat przysadki i przyłączający się do receptorów na powierzchni błony komórkowej. Pobudza on wzrost tkanek, hamuje metabolizm węglowodanów oraz mobilizuje kwasy tłuszczowe jako źródło energii. GH jest niezbędny dla normalnego rozwoju kości, (tkanek łącznej i mięśniowej) oraz organów wewnętrznych. Jest on bardzo ważny dla [...]
[...] rezerw węglowodanowych w organizmie należy pamiętać, aby w pierwszych godzinach po treningu ograniczać spożycie tłuszczu, zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego, bowiem kwasy tłuszczowe nasycone hamują transport glukozy przez błony komórkowe oraz zmniejszają wrażliwość receptorów insulinowych. Jeżeli po zakończeniu treningu występuje [...]
[...] jest aż tak istotne jeśli chodzi o budowanie sylwetki jak niektórzy sądzą, potwierdzają to badania - można poczytać m.in. na stronie lyle'a oczywiście nie należy przesadzać w żadną stronę, w końcu jakieś warzywa, błonnik, zdrowe kwasy tłuszczowe też trzeba skądś dostarczyć, ale nie widzę powodów by nie wpleść do diety czekolady/lodów/pizzy etc
[...] niektórzy sądzą, potwierdzają to badania - można poczytać m.in. na stronie lyle'a oczywiście nie należy przesadzać w żadną stronę, w końcu jakieś warzywa, błonnik, zdrowe kwasy tłuszczowe też trzeba skądś dostarczyć, ale nie widzę powodów by nie wpleść do diety czekolady/lodów/pizzy etc to sa DWIE ROZNE sprawy ZDROWIE i SYLWETKA w teorii da [...]
[...] oliwa 50g ryżu, warzywa, oliwa 250g twarogu półtłustego oliwa Jeszcze mam do tego 7 całych jajek ale nwm gdzie je upchnąć już. Suplementy: Witaminy z olimpa wita min plus i kwasy tłuszczowe omega do tego dostałem na mikołaja no xplode kretyne mono Utimate Nutrition Trec aakg i Mzb olimpa. Ale te środki tzn. stack, kreatyna itd. zostawię na [...]
[...] energi beda WKT ...? z biochemii mialem tyle co czynienia co nic - wiec bedze wdzieczny jesli wytlumaczysz co nie co " to dosc proste energia dla organizmu = wolne kwasy tluszczowe + weglowodany weglowodany = glikogen + glukoza z glukoneogenezy /z aminokwasow, mleczanu etc./ po 16h w duzym uproszczeniu masz cos takiego energia dla [...]
[...] w gruncie rzeczy podobny do pozostalych odpowiedz nizej w tej diecie chodzi o nasilenie procesu lipolizy - pzrze okres kiedy nie jesz cialo ma korzystac glownie z wkt (wolne kwasy tluszczowe) po 16h wkt dostarczaja 2/3 energi teoretycznie reszta glukoza po 16h wiele sie nie zmienia - z tym ze zaspasy glikogenu watrobowego coraz to mniejsze ale [...]
[...] głównie w dwunastnicy i w początkowym odcinku jelita czczego przez lipazy, które rozszczepiają wiązania estrowe trójglicerydów rozkładając je na monoglicerydy, wolne kwasy tłuszczowe i glicerol. Lipazy występują w znacznych ilościach w soku trzustkowym i w rąbku szczoteczkowym. Lipaza żołądkowa ma istotny udział w trawieniu tłuszczu tylko [...]